среда, 20 мая 2015 г.

10 фактів про музику і музикантів


1. Відома пісенька "Happy Birthday to You" до цього дня знаходиться під захистом авторських прав. Її можна безкоштовно співати в звичайному крузі сім'ї або друзів, але за комерційне використання, наприклад у фільмі або вітальній листівці, необхідно платити відрахування. Зараз пісня приносить щорічно 2 мільйони доларів компанії-власникові прав на неї.

2. Кожного разу, перш ніж сісти за стіл і приступити до твору музики, Бетховен опускав голову в таз з крижаною водою. Цей прийом настільки увійшов у нього до звички, що композитор не міг відмовитися від нього до кінця життя.

3. Бетховен не умів множити.

4. Слово "музика" подарували нам древні греки. Музи в старогрецькій міфології - дочки Зевса, богині, що уособлюютьнауку і мистецтво. Їх дев'ять. Правда, серед них не знайшлося жодної, яка спеціально займалася б мистецтвом звуків. Одні вважають, що це муза танців Терпсихора як би по службовому обов'язку повинна булла уособлюватимузику, супроводжуючій танці. Інші вважають - це була справа Евтерпи, музи ліричної поезії (вірші у древніх греків розспівувалися під звуки інструменту).

5. Слово "фортепіано" пішло від назви, цього Кристофори своєму інструменту: "piano et forte", що означає "тихо і голосно".

6. Термін "рояль" був уперше застосований в 1777 р.

7. Пониження ладу на півтону в налаштуванні фортепіано призводить до зміни сумарного натягнення струн на 1-2 тонни. À загальне натягнення усіх струн налагодженого піаніно складає 7 тонн (7000 кг).

8. Один з кращих скрипалів американець Джошуа Белл 12 січня 2007 року погодився взяти участь в експерименті - уранці упродовж 45 хвилин він грав у вестибюлі станції метро під виглядом звичайного вуличного музиканта. З тисячі минулих мимо людей тільки сім зацікавилися музикою.

9. Австрійський піаніст Пауль Вітгенштейнвтратив праву руку в Першій Світовійвійніпроте відновив концертну кар'єру ідосяг виняткової майстерностіграючиоднією лівоюВіртуозне володіння піанінодозволило Вітгенштейну успішновиконувати твори такі ж по складності якдля піаніста з двома руками.

10.У Норвегії є чимало умільців, які грають на вудках. Вони вважають, що вудка – універсальний інструмент, оскільки може бути і щипковим, і смичковим, і ударним одночасно.

Комментариев нет:

Отправить комментарий